Virus på telefonen – Sådan fjernes virus på iPhone og Android
Langt de fleste danskere forbinder virus og malware med noget, der nærmest hører fortiden til. Og nævner man, at virus skam stadig findes og trives i cyberspace i bedste velgående, så tænker de fleste utvivlsomt, at det i hvert fald udelukkende er et fænomen, der kun opstår på stationære PC’er og bærbare computere. Men det er langt fra sandheden. Faktisk kan der være virus på iPhones såvel som virus på en Android-mobil samt de to styresystemers tablets.
Indhold
Eftersom flere og flere benytter mobiltelefonerne som små computere i dag, så har enhver hacker naturligvis i dag fokus rettet på iPhone malware, vira på Android-telefoner og andre cyberkriminelle metoder til at få tiltusket sig vej til folks private og økonomiske oplysninger.
I denne artikel ser vi ikke kun på, hvordan man kan fjerne virus på mobil, men også hvad der kendetegner virus på telefonen, såvel som hvordan denne overhovedet rammer din telefon til at begynde med.
Kan man få virus på sin Android-telefon?
Der findes som sådan ikke nogen kendte tilfælde med decideret virus på Android-mobiler. Der findes i stedet kendte tilfælde med forskellige former for Android malware, som ret beset kommer fra ondsindede eller falske apps, der fungerer som spyware på telefonen. Selvom Google Play har et sikkerhedssystem, som burde filtrere falske apps fra, så slipper nogen alligevel igennem. Eller også fanger man en ondsindet app via en tredjepart butik, som udbyder apps. Disse apps kan forårsage følgende:
- Installere rootkit-malware, som giver en hacker muligheden for at overtage styringen af din enhed.
- Opkræve penge for klik på reklamer.
- Stjæle personfølsomme oplysninger såsom brugernavne, adgangskoder og lignende.
- Låse din enhed som et led i pengeafpresning.
- Oprette abonnementer på eksklusive tjenester.
- Optage dine telefonsamtaler.
Få NordVPN til Android.
Kan en iPhone få virus?
Det er meget usandsynligt, at man kan få virus på iPhonen. iOS-systemet er et mere lukket system, hvor de pågældende apps ikke kan hente data fra hinanden. Udover det kan man kun få sine iPhone-apps via Apples App Store, som i forvejen sikkerhedstjekker alle apps, før de udgives i App Store. Det bliver derfor sjældent nødvendigt at skulle fjerne virus fra en iPhone, dog er risikoen for iPhone malware til stede. Man bør dog være opmærksom på, at virus på iPhone er en mulighed, hvis man har jailbreaket sin iPhone, da man dermed ikke længere har samme vished om, at iOS-sikkerhedssystemet fortsat er intakt.
Hvordan ved jeg, om der er virus på min iPhone eller Android?
Der findes flere forskellige måder at tjekke iPhonen for virus, men du kan i de fleste tilfælde selv fornemme det, hvis telefonen begynder at opføre sig underligt eller anderledes end normalt. Det samme gælder for virus og malware på Android-enheder. Der dukker gerne symptomer op, som bør fungere som advarselslamper for brugerne. Disse kan normalt være følgende:
- Øget databrug: En ondsindet app kan køre i baggrunden og suge data på telefonen.
- Dine apps bryder konstant ned: Hvis dine apps hele tiden stopper eller bryder ned, kan det være tegn på malware eller virus på telefonen.
- Uønskede pop-up reklamer: Hvis der dukker uønskede pop-up reklamer op, selv når din browser er lukket, kan det være et tegn på adware.
- Voksende telefonregning: Hvis mobilregningen bliver større og større uden grund, kan det være tegn på, at din telefon er ramt af ondsindet software, som eventuelt sender dyre beskeder fra din telefon.
- Overdrevet dræning af batteriet: En virus på Android eller jailbreaket iPhone kan trække store veksler på batteriet, fordi den ligger og arbejder i systemet.
- Uønskede apps på telefonen: Dukker der pludselig apps op på telefonen, som du ikke selv har downloadet, kan det være tegn på virus eller malware. Du bør derfor ikke åbne dem.
Hvordan kan man fjerne virus på iPhone?
Eftersom det er yderst sjældent, at der er virus på iPhone, skal man ikke nødvendigvis investere i virusprogram til iPhone. Der kan dog være tale om iPhone malware, og i den forbindelse kan man eventuelt rydde sin historik og data. Det gøres på følgende måde:
- Klik på Indstillinger.
- Gå ind i menuen Safari.
- Scroll ned til menuen Ryd historik og webstedsdata og bekræft handlingen.
Du kan også vælge at gendanne din iPhone til en gemt backup-version i iCloud. Denne version kan eventuelt være fri af malware, hvormed du kommer omkring problemet ved at gendanne til denne version. I andre tilfælde kan du også vælge at nulstille din iPhone og gendanne den til fabriksindstillingerne.
Hvordan fjernes virus på Android-telefoner?
En af de nemmeste veje til at fjerne virus på Android-telefonen er at hente et virus program til Android. Der kan downloades virusprogrammer i Google Play Butik, som kan scanne for eventuelle vira eller malware på Android-enheder.
Du kan også foretage din egen manuelle gennemgang af apps og slette de applikationer, du mistænker indeholder Android malware eller virus. Det er i den forbindelse vigtigt, at man genstarter sin Android-telefon i sikker tilstand (safe mode). På den måde deaktiveres alle tredjepartprogrammer, således at kun de forudindstillede apps får lov at køre. De er naturligvis IKKE inficerede. Med safe mode har du dermed ro til at gennemgå de forskellige downloadede apps fra tredjepart i ikke-aktiv tilstand.
Måden, du genstarter til sikker tilstand, kan variere afhængigt af modellen, men følgende måde er ofte den hyppigste:
- Tryk og hold på Power-knappen indtil Sluk vises.
- Hold Sluk-knappen nede indtil meddelelsen om Sikker Tilstand vises.
- Tryk på Sikker Tilstand (Safe Mode) og afvent til den genopstarter.
I Sikker Tilstand kan du nu gennemgå samtlige apps fra tredjepart og danne dig et overblik over, om nogen af de pågældende ser mistænkelige ud, eller om nogen decideret er dukket op uden at du har downloadet dem.
Sådan beskytter du dig mod virus på telefonen fremadrettet
Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge malware og virus på din Android eller iPhone. Som iPhone-bruger bør du først og fremmest undgå at jailbreake din telefon, hvis det er muligt. Udover det bør man som mobilbruger undgå at klikke på mistænkelige reklamer, da disse kan indeholde malware. Udover brugen af antivirusprogrammer kan man med fordel også benytte en Virtual Private Network for at skabe mere privatliv via kryptering. Man bør også kun begrænse sig til at downloade apps fra de officielle app stores som Google Play Store og Apples App Store.
Sidst, men ikke mindst, kan man benytte sig af NordVPN’s Threat Protection Lite. Det er en funktion, der kan advare dig i tide mod inficerede links og filer i mails og på hjemmesider, før du klikker på dem. Funktionen blokerer også pop up-reklamer og trackere, der forsøger at spore dig online.
Beskyt dine Android- og iOS-enheder. Føl dig sikker med verdens førende VPN.